My second baby week progress.

pregnancy due date

Thursday, July 22, 2010

Mama Menangis Lagi


Woii !! sape yang buat mama menangis tu?? Kuaja la kann !!

Ahahahahha. aku la. :P

Petang tadi aku sembang2 la ngan mama.
Mengimbau balek kenangan bersama arwah abah. 
Sampai la ke saat2 pemergian abah. 
Mama sempat ajar abah mengucap sebanyak 9 kali.
Then aku yang budus ni kate kat mama,

" Ma, agaknya ape la yang abah pk masa dengar suara mama.. 
mesti abah kata sampai saat2 akhir pn mama ada di sisi dia.. "

Tiba2 mama tutup muka dia ngan bantal. Aisehh. Aku dah agak mama nanges. Terus lari g mandi. Hemm. Perbualan terhenti di situ.

Kesian mama. Masa abah sakit, mama jaga sorang2. Anak2 kerja dan sttudy. Balik 2mggu skali. (Tu pn penah aku balik seminggu skali) Tapi fon mama memang tak lekang dari panggilan telefon dari ANAK-ANAK. Makcik b, kakak ipar mama (isteri arwah abang mama) pn tiap2 ari call tanya kaba dan bagi semangat pada mama. 

Aku sayang cikbi. Cikbi sangat positif. Cikbi sangat memahami sebab dia pon penah rasa keadaan tu sebelum ni. Mama dah anggap cikbi macam adik beradik dah. Yela tiap ari call tak kire masa. Tu belum cite masa abah terlantar kat hospital. Tiap2 melawat. Cikbi pon banyak bagi semangat kt aku. Lepas pemergian abah, aku dh 2-3 kali jgk bawak mama g umah cikbi. Rasa sangat dihargai bila orang ambil berat dan "nampak" keadaan kita.

Mama takde kawan, mama kawan ngan anak2 dan abah je. Sekarang abah dah takde, mama ada anak2. Lepas abah meninggal, segelintir manusia cuba nak mengatur hidup mama. Fullstop ! Ianya pernah terjadi dan aku takkan biar ianya berulang lagi. 

Biarlah post aku kali ini menyentuh sensitiviti kaum, aku tak kesah. Aku ada hak kat sini. Aku nak kebahagiaan untuk mama. Aku tau dengan sape mama kecik ati dan aku tau ape yang mama pendam. Aku nak membela mama. Aku tak teragak2 nak melaser ke apa. Itu cara aku.

Mama penah mintak Mat Yapiy. Dia kate kalau aku bagi terus pn takpe. Aku tau mama cakap camtu sebab mama kesunyian. Yapiy pn dah rapat sangat ngan nenek, kalau kua g mane2 mama mesti suh tinggal Yapiy. Tapi masa aku g kl seminggu bulan lps, aku bawak Yapiy. Takut aku yang tak tahan rindu kalau tinggal dia. Nak g seminggu jadi sehari. 

Mat Yapiy plk rindu nenek. Belum sampai kl dah menanges merengek2 nak nenek. "nenekkk nenekkk.." Mane la nak cari nenek atas highway karak kan. Hehe. Then call mama bagi dia cakap baru nak diam. Baru nak senyum. Esok dan seterusnya sampai seminggu tetap macam tu. Penangan rindu.. Hehe.


yapiy & nenek masa holiday kat kuantan.
yapiy said : nenek jomlaaaaa.....
perjalanan hidup mama memang penuh pengorbanan?
adakah pengorbanan ini mendapat penghargaan?

farhanah+faizin+fakihah+faezah+fathiyyah  MAMA




p/s : mama abah

9 komentar:

efa fairuz said... BALAS

sedih T___T

Haa Fakihah said... BALAS

huuuu T__T

it's about Me and You said... BALAS

saya pon sedih T________T

semoga mama awak terus tabah :)

Haa Fakihah said... BALAS

tenkiu jaa. mama sentiasa tabah. ketabahan dia memang utuh. :)

JAY said... BALAS

aku baru bace.... sedey..T_T

sayang mama! (sambil tahan air mata)

Haa Fakihah said... BALAS

T__T mama pn tutup mulut ngn tgn. tepuk2! :))))

Haa Fakihah said... BALAS

T__T mama pn tutup mulut ngn tgn. tepuk2! :))))

mcjust.lol said... BALAS

huuuuuuuu......... ='((

fathiyyahISMAIL said... BALAS

adik tak sekuat mama . +_+

* wey Yapiy botak lagi mase ni ! HAHA :D

Nak saya terjah?