My second baby week progress.

pregnancy due date

Friday, May 21, 2010

Pemandangan Terindah Anugerah Illahi.

Mesti korang tertanye2 kn pemandangan ape yang terindah tu. Semestinya tersangat indah pabila memiliki cahaya mata sndri. Subhanallah. Indah x terkata.

Alahan.
Selama aku mengandungkn bby ku, kandunganku n tubuh bdnku sehat walafiat. Cume mase kandungan seawal dua bulan, aku alahan. Adeiii. Alahan bole kate teruk jgk. sb aku xboleh nk masuk dapur n alah pade bau goreng2 n tumis. Contoh cam tumis bawang atau sambal. Uwerkkk. Boleh wt aku naek hangen. Teros ase nk temuntah kt ctu jgk. hehe. Abes tu ape yg aku makan?? Jawabnye g kdai mkn then tapau la. 

Pagi2 memang aku xleh nak makan. Loya sangat. Tengahari pon aku xde selere. So utk makan malam, petang2 ag aku dah kua g cari nasi. Xkesahla nasi ayam ke, nasi lemak ke, nasi kerabu ke, tomyam ke. Aku cr sdri seme. Maklumla mase tuh husband aku kt shah alam. Dia stdy. :) Emm dekat sebulan jgk aku camni. Msuk bln ketige Alhamdulillah alahan aku dh xde. Cume aku yg seblom pregnant suke sgt mkn asam, but ble dh mengandung aku xnk makan n memang xleh tgk asam. hehe. X terliur lansung!!

Mengidam?? Ehee. Jgn terkejot sb mase aku mengandung aku xpernah mengidam nk mkn bende pelik2. Aku x mengidam utk mknan. Ape yg aku idamkn.. Fon sony z610i. Xtau nape. Padahal fon tuh tadela bes pon. Flip biase je. Nk sgt3. Tiap2 ari aku mtk ngn my husband, tiap2 ari tnye ble dia nk belikn aku fon tuh. :((( 

Aku sangke kn xkn dpt. Tp tanggal 14 february 2009,
husbandku wt surprise kt aku. Heehe. Dia pggil aku msuk dlm bilik, then dia hulurkan aku sebuah kotak produk kecantikan. (x igt produk ape). Dia suruh aku bkak kotak tu smbil ttup mate. How sweet! Tp dlm ati aku terdetik, 'aku xnk produk ni'. Bile aku bkak je n raba2 dgn mate yg tertutop. "Eh ehh, ape ni?? waaaa!! sony k770i!!! 

Thanxs syg. X sgke dia bg aku fon. Then husband ku ckp, " sori syg, dh puas papa cr fon z610i tu tapi tade, yg ni bole x?" aku yg terharu ni angguk smbil senyum smpai ketelinge!!! Even xdpt yg aku idam pon, dpt 'makhluk sejenis' nye pon takpela. Hehehe. Pandai dia wt surprise. Buh fon dlm kotak laen. :D

Lg 1 aku ngidam nk kuali besar. Hahahah. Bile aku ckp kt my husband yg aku nk kuali besar, dia gelakkn aku. Yela pelik la sb aku ngidam nk kuali. Dia ckp "kalo nk kuali awk pkai la kuali kt umah mak sy", hehe. Yela umah mak dia kawah pon ade. Tah pape aku nei. Mengidam brg2. Terdetik dlm ati, ank aku ni bakal jd chef ke nti?? Tp papa dia nk dia jd pemain bola sepak kebangsaan. Hehe. Insyaallah.

Contruction!!
Wahh!! aku takot ngn perkataan tu. 3 Mac 2009 - Dlm kul 5.30 ptg, aku ngah duk rilek2 ats kerusi smbil meng'on9'kn diri dgn happynye. Mane x happy, ngah chat ngn my husband. My husband ms tuh dk hostel. Dia still stdy kt Adtec. Tetibe aku ase saket sgt!! Ape ni? Saket ape cmni?? Aku btau la husband aku, then dia suh aku tnye mama mcm ni ke saket nk beranak? Aku pon ckp r, xsmpai due lg, xkn dh saket. Due lg 3ari. Padahal x lame dh pon. 

Aku tahan saket tu smpai la kul 8mlm. Perut aku semakin mengeras. Sakit 5mnit sekali dh ni. Aduhhhh. Saket! Aku tahan lg smbil mama gosok2 blkg aku. Mama kate kalo nk beranak akn kua tande2 dlu. Tp aku tade kua pape ag. Aku baring2 rehatkn dri. Kipas aku on yg paling laju skali pon x ase ape. Aku bepeloh!!

Kul 9.30 mlm, aku ase mcm nk terbuang air, then aku masuk dlm tandas. Baek punye aku br nk dduk, "maaa!!! ade darah kua!!!" jerit aku. Mama teros siap2 nk bwk g spital. Ye r dh kua darah kn. Ketuban darah rupenye. Cpt2 aku cl abah (skrg dh arwah). Ms tu arwah abh keluar ngn kwn dia. Fon dia ttgl lam kete sdgkn dia kt lua kete. Cl punye cl, no answer. Hemm. Aku pn cl my
father in law. Mtk tlg anta spital. Disebabkn uma aku n mertuaku hanya 20meter je, xlame la aku menunggu. 

Dlm perjalanan ke hospital, aku cl husband aku no answer jgk. Rupenye dia trun maen futsal. Aku mtk tlg kwn aku cl dia btau aku dh ondwy ke spital sb dh kua tande nk besalin. 5 mnit kemudian husband aku cl tnye "papa cpt2 lari naek tgga, fon tggl lam bilek, papa maen futsal kt bwh syg. cmne? nk papa balek skrg ke? ikotkan ati papa nk blk ngn mto je!" Ishh, aku xbenarkn dia blk ngn mto. Aku suh dia blk ngn bas. (Actually dia dh bli tiket bas 5hb mlm. Dia igtkn aku akn beranak on due. So dia jual tiket tu kt kwn dia then bli tiket laen utk blk mlm esknye.)

Smpai di spital kb, aku tggu utk pemeriksaan awl kt labour room. Bukaan pintu rahim dh 3cm. Wahh dh xlame dh ni. Perut saket bole kate 5mnit skali dh. Siot lame betol aku tggu kt ctu, kol 4 pg br dia anta aku msuk wad. Dhla perut tgh saket gile, kena bejalan kaki plk. Smpai kt wad, aku dh xthn sgt dh, ms ni teruk sgt rasenye, mcm dh nk meneran sgt dh. Menggigil aku. Mama gosok2 belakang aku. Sesekali rase sdp. Pastu saket balik. 

Br 45mnit aku msuk wad, mama g btau kt nurse yg aku dh xthn sgt. Kul 4.45 pg, aku ditolak ngn wheelchair oleh seorang nurse kecik. Adooii. Ganas btl. Tau la dia x larat nk tolak aku, abes seme bende dia langgar. Aku pn ckp, "slow2 la sakit ni!!" Garang plk aku. Mne x nye, seblom aku d anta ke labour room, aku skali ag kene check jalan (bukaan pintu rahim). Masa nurse tuh check jalan, aku marah dia! Sakit lahh!! Ye r, jari dia terkene tersekeh kepale bby. Bayangkn la ape rasenye. Hehe. Ms tu x pk ape dh. Saket sgt kn. Pdm muke ko kene mrh. Time nei r nk mrh org. Hehe.

Masuk labour room, doktor keluarkan air ketuban aku. Dia ade msukkn satu bende apetah. Stick kot. Aku pon sdr x sdr je. Bunyi tup!, air ketuban dipecahkn. Then doktor tuh ckp, "dlm kul 1.30 tghari awk beranak." What!!! skrg br 5pg, nape 1.30 br bole beranak?? Dia ckp bukaan pintu rahim tebukak 1cm/jam. Maaaaa... sakett.. Time saket tu Tuhan jela tau. Aku bace ayat kursi dan selawat bebanyak. Kuasa Allah, time aku baca n hayati ayat Kursi, saket yg kutanggung cket pon xrase. Siyes!! Tp lps abes ayat saket la balek. T__T Then aku pggil nurse, aku mtk nk operate sb xthn sgt. Dia ckp jgn sebut operate, nti kene operate btl. Operate lg saket dr besalin normal. Ye r tgh saket ni pk mati je. Xkesahla operate ke hape!!

Masa saket tu jgk aku terpikir, naseb baek la husband aku tade dcc aku. Aku xnk dia tgk aku saket cmni. Dgn peluh jantan seme kua. Aku pk mati. Mcm2 bemaen d pkran. Dan br aku tau mcm ni la rase dsaat mama nk besalinkn aku dlu. Ampunkan aku maaa!! Hemmm. Saket lg!! dlm kul 8 pg, aku pgg tgn nurse tuh sb dh xthn sgt. Aku cakar2 tgn dia. Geram btl. Hehe. Sian dia. Dia pn ckp "xpela awk wt la ape pn kt sy aslkn awk puas hati" smbil senyum dia ckp cmtu. Syg kamu nurse!

Aku disuruh baring mengiring ke kiri je. Dgn bunyi CTG yg bising, aku makin tensyen. Aku tahan lg. Smpai dlm kul 9 lbih aku dh xthn, aku pggil nurse suh check jln, dia x check pon, dia cume kate "awk td 5 cm. Lmbt lg. Sabar ye!" Sabar apenye!! Nk branak dh ni. Ade sorang stafnurse tu belagak gile. Tau r dh penah beranak, dia bole kate "awk jgn la bising, org laen pn beranak jgk, cmni la kalo nk beranak, mmg saket, xsaket x beranak." Mmg btl ape dia kate, tp care dia ckp tuh wt aku rase nk tendang je dia. Dhla ckp x pndg muke aku. Dia tgh menulis apetah. 

Aku dh xthn nei! Dari kedudukan mengiring td, aku angkat n bkak kaki sndri. Nah kau aku ter teran. Tp nurse x nmpk sb slimut tertutup dr lutut kebwh. Nurse dtg time tu sb nk suh aku mengiring blk. Tp aku xnk. Then dia ckp nk check jln, skali "aaaa kepale dh kua!" nah kau! Baru ko tau! Aku ckp xnak dgr. Stafnurse yg belagak td pon cpt2 tlg aku aja meneran n sambut bby. 

Tanggal 4 Mac 2009, tepat jam 9.32 pg bby kua. Berat dia 3.3kg n panjang 49cm. Hemm tadela saket sgt time bby kua. Xase ape pn. Cume aku ssh nk meneran sb aku dh teran smpai dia kua kepale then bby termasuk balek. Agk susah la nk teran dlm keadaan x saket kn. Pakse la jgk nk wt cane. Tp naseb baek bby aku kua cpt. Kalo lame ag dia stay kt ctu, myb dia bole lemas. Tu pon dia kua xnanges. Batuk "ehem ehem" cmtu je. Sb ade air ke ape dlm tekak dia. Lps sminit cmtu dia nanges. Then nurse tnjuk kt aku "nah tgk boy ke gal?" aku jwb boy!! wahh! saket yg td mcm nk mkn org teros ilang serta merta!! Pemandangan Terindah Anugerah Illahi. Ase nk melompat je!! Btl la kate org, wlau saket beranak ni separuh mati, bile dh tgk ank cnfirm ilang ase tuh. Aku bersyukor. 

Lahirlah insan yg diberi nama:
AHMAD HAFIY MUAYYAD BIN AHMAD HAFIZUDDIN.
- Name ni aku n husband yg pilih.
- Ahmad dipilih sempena nama papa, Ahmad jgk.
- Hafiy bermaksud Yg Memuliakan tuh papa dia yg pilih.
- Muayyad pilihan aku yg bemaksud Kuat dan Menang.

Inilah Pemandangan Terindah Anugerah Illahi

p/s : Anak ibarat kaen putih. Kite yg akn mencorakknnya.

4 komentar:

Me,Myself.....& ai said... BALAS

sgt t0uching la haa.k nik mngis bl bce.hrp k nik bersalin nti mudah mcm haa.xmau skt2 truk.huhu

Haa Fakihah said... BALAS

hee. insyaallah. sakit 5jam gtu je. :)

Q said... BALAS

salam.
ni 1st time saya baca blog ni. tapi dah berjaya baca habis dah :)

saya tertarik dgn blog ni sbb nama kita sama cuma beza 1 huruf je. tp tak sangka lah pula yg owner blog ni seorg ibu muda.

bertambah tertarik lagi saya nak baca dari awal sampai habis. sebab saya kagum dengan kehidupan orang yang kahwin awal ni.

mungkin awak rasa hidup awak tak menarik tp saya rasa menarik sbb saya boleh belajar daripadanya.

teruskan menulis :)

Haa Fakihah said... BALAS

salam Q, thnxs for reading. :))
sgt3 mghrgai bila ada jugak org yg nmpk blog buruk sy. :)thnxs byk3!!

nme awk faqihah ea?

Nak saya terjah?