My second baby week progress.

pregnancy due date

Sunday, May 30, 2010

Mat Yapiy - Part 1

Hehe. Tetibe je aku terase nk stori pasal Mat Yapiy. Nama dia Ahmad Hafiy Muayyad. Tp kitorang semua dah terbiasa dengan panggilan Mat Yapiy. Nak tau kenape?? Aku ada sorang anak sedare yg berumur 2 tahun. Anak sulung kakak aku. Faiz nama dia atau nama panggilan dia Paih. 

Paih ni belom pandai nak sebot nama Hafiy dengan betol. So dia selalu la panggil Yadik Yapiy yg bermaksud Adik Hafiy. Bila aku tengok dia susah nk sebot Afiy, Aku pon ajar la dia panggil Adik Ayyad. Yang ni lagi la hebat. Ajar punye ajar, dia xboleh sebut jgk. Yang keluar dari mulut dia ape tau? Yadik Yayyakk!! Wahh! Busuk je bunyi kan? Korang pon mesti rase busuk kn. Hahahaha. So sejak ari tu aku pon dah terikot si budak paih ni panggil Afiy dengan name Yapiy. Papa dia plk memang suke tambah Mat kt depan. Jadila nama dia Mat Yapiy. Kitorang selesa panggil dia macam tu. Comel je kn. :')

Suka berjalan
Yapiy pandai berjalan kira2 dua minggu sebelom besday dia. Kira belom setahun dia dah pandai. Happy sangat sambut besday dia sebab dia dah pandai berjalan. Tp penat la kan, nak potong kek pon kena kejar dia. Hehehe. K nanti aku wat entri special untuk besday dia pada 4 Mac yg lepas.

Yapiy ni kan, kalo nak pegi shoping ke mane2, memang tak susah nak bwk dia pon. Sebab dia ni jenis sekepale ngan mama papa dia jugak. Kalo kitorang g KBMALL, for sure kena sewa keta troli yang budak punya tuh.

 Ala yang ade stereng tuh. Penah sekali dia ghairah sangat pulas stereng sampai tercabut stereng tuh. Waaaa!! menjerit mama yang tengah asyik pilih baju. Naseb baek la bole dipasang balek. Punye la suka dia pulas stereng. Tgk jela gambar kt bawah nei. Ish ish ish Mat Yapiy!

Hehe. Tengok tu lah dia. Suka sangat!! Nampak mama kat depan. Bukan maen excited dia pulas stereng. Senang ada benda ni. Tak ada la nak kena kejar kejar ngan dia kan. Bukan malas nak kejar tapi takot tetibe hilang. Itu yang dirisaukan sangat. Yela tempat ramai orang kan. :D

Animal Planet
Lagi satu kan, Mat Yapiy ni obses sangat dengan binatang. Kenapa aku kate obses? Sebab kalo dia mengamuk ke ape, bila kite buka tv chanel animal planet, teros dia diam & tengok je tv. Tegor pon tak layan dah. Tengok gambar kat atas ni, suka sangat dia bila papa dia bawak dia tengok lembu secara dekat. Siap nak pegang lagi lembu2 milik tok ayah dia. Selalu kitorang bawak dia naek moto petang2. Yapiy pulak kalo nampak lembu dari jauh lagi dia dah jerit "tuuuuuuuuu tuuuuuuu" sambil jari telunjuk dia menunding ke arah lembu2 tu. Hehehhe. Comei sangat.

 Kalo korang nak tau, Mat Yapiy ni penah pegang ular sawa pon. Masa tuh kat uptown Shah Alam. Papa dia la punya keje. Papa dia ni toksah cakap la, dia memang xde urat geli. Semua benda pon pegang. So dia nak anak dia jadi lasak macam dia. Yapiy ni pulak masa nk pegang je geli, "eiiii eiii!!" tapi pegang jugak. Aku ni memang xleh masuk dekat la kan. Goli goleman den!!

p/s : segeli geli aku pon, aku boleh jentik pacat tau. hahaha!! 

2 komentar:

oh etty~ said... BALAS

ahaks.patotla pggl mat yapiy.
igt bkpo..
hehe.epi sokmo dio :)

Haa Fakihah said... BALAS

hehe. nakal dih bunyi mat yapiy. dio mudoh nk jago t. try la amek jago shri. :DD

Nak saya terjah?