My second baby week progress.

pregnancy due date

Wednesday, December 1, 2010

Budak itu Manusia.

Membaca post Liyana Lunia, teringat aku pada pesanan opismate aku masa mula mula nak bawak mat yapi stay skali kat shah alam. Dua minggu tinggal ngan mama kat kg.

"Kau tak payah la anta anak ko kat taska, better tanye jiran jiran  ko la, boleh tak tolong jaga mat yapi."

aku tanye "kenape?"

"Aku taknak anak ko kena lumur minyak cap kapak je..."

Hah!! Aku tak paham. 

"Aku penah keje taska dulu, sebulan je tahan sebab tunggu gaji."

Al kisahnya, pengasuh taska tempat kawan aku keje tu dera anak anak tak bersalah tu. Fizikal, mental, zahir dan batinlah.

Nak suh budak budak tido, dorang tenyeh minyak cap kapak kat dahi, kat bwh mata. Dah tu ada yang isi ubat batuk dalam susu.

Kalo ade yang babil tak tido tido, kena pukul la. Cubit la. Kurung dalam bilik. Ada pulak yang besar kena jaga yang kecik. Budak 3 tahun kena pegangkan botol susu si kecik. Pengasuh?? Goyang kakiii, tengok tv. 

Alahaii.. terbayang jugak macamana kalau mat yapi dorang buat mcm tu. Lebih baek aku tak keje la kan. Naseb la time tu jiran aku sanggup nak jaga anak bujang aku. Sampai tanak balik budak tu sebab suka sgt duk umah pengasuh.

Ape la kejam sangat manusia jenis ni kan. Semua pon tak penah ada anak kot. Tak tau betapa susahnya nak lahirkan sorang manusia. 

Bak kata kawan aku,

"Depan makbapak bukan maen cium cium budak tu, belakanggggg...." 
(sila sudahkan ayat ini) 

p/s : maybe tak semua macam tu. Nauzubillah.

8 komentar:

Liquid said... BALAS

uhu wat incek liquid takot lak nak antar anak kat taska neh...

eh lupe...


incek liquid mane ade anak lagi... kawen pon blom hahahaha.

Haa Fakihah said... BALAS

hahaha. sengal la pakcik liquid neh!

sebelas said... BALAS

so anak hantar mana nie?

Haa Fakihah said... BALAS

anta kt jiran. tp skg dh benti keje.

aanie said... BALAS

sy tawakal je anta anak kat taska...

Haa Fakihah said... BALAS

aah tawakkal jela. skali skale kene spotcheck jugak. yela kan skg kena lebih berhati2.

juelee said... BALAS

wah sampai gitu skali ke dik??? huhu jahat la depa nie kan.. kesian baby2 tu

Haa Fakihah said... BALAS

@juelee : tula kak. takot sy dibuatnya. rela x keje. :(

Nak saya terjah?