My second baby week progress.

pregnancy due date

Monday, January 10, 2011

Perkara yang tak elok di lakukan dalam belog

Aku tertarik dengan entri ni. Kredit to Weeda on Bukan Belog Jiwang. Aku nak share untuk sesape yang belom penah bace entri ni. Menarik!

1- Pasang lagu kat blog
Ok...maybe korang suka sangat lagu tu sampai nak letak kat blog kan. tapi better tak payah letak la kan..ramai orang suka pasang lagu kat laptop sendiri. weeda pulak online kat pejabat..kalau terbukak blog korang yang ada lagu tu tak ke terkejut. nak nak kalau lagu korang tu jenis terus rancak tak hengat. kalau bukak banyak-banyak blog sekaligus terus tak tahu blog mana ada lagu..last-last sebab panik terus tutup sume blog..

2- korang tak suka blog aku korang boleh blah!
haaa..yang ni pun tak sepatutnya ada la...ye lah kan weeda punya la gigih masuk blog korang tetiba dapat kata-kata aluan camtu.. ni macam belum apa-apa dah halau orang.


3- jangan center kan semua ayat..
untuk korang yang tak tahu. entri yang panjang dan center semua adalah susah nak baca..better align left atau justify...justify lagi cantik dan kemas..

4- kurangkan penggunaan widget yang tak perlu.
yang tak perlu tu macam selamat datang yang melekat kat tepi-tepi atas bawah tu..tu menyusahkan orang nak view blog korang secara menyeluruh...kalau pakai laptop wide-screen maybe benda tu nampak cantik sebab dia duk tepi je tak kaco entri. kalau weeda ni pakai PC dengan monitor yang kecik ni, benda tu menghalang weeda untuk baca entri korang..

5- singkatan perkataan dan bahasa alien
aq x phm npew org x dtg blg aq....x besh k? untuk berbelog lebih baik gunakan perkataan penuh..weeda sejak berbelog ni dah tak berapa faham pulak ayat-ayat SMS ni..kalau yang biasa2 tu boleh la faham..tapi kalau sekarang=skunk, aku=aq, kita=kiteww, tak=ta, dia=dy dan banyakkk lagi, tu dah merosakkan bahasa melayu..suka-suka korang tukar perkataan ea..yang jenis tambah2 w tu seriusss annoying..kiteww takdeww sapewww-sapewww....euuwww..please don't la guna perkataan camni..ohh yang tambah-tambah w ni la bahasa alien..

So how? Kita berblogging ni bukan untuk kite je kan. Kita nak share ngan orang ramai. So pada aku tips ni sangat berguna! Thnxs Weeda. :D

19 komentar:

Weeda said... BALAS

okey...=))

Haa Fakihah said... BALAS

@Weeda: thnxs lagi kt weeda. :D

ardinihumaira said... BALAS

betul3... tak suka yang ada lagu :)


p/s: kalo nak barangan MAC tu dni kasi free postage tau... hehe dni jarang ke town kb sebab hari2 kena jemput 2 orang adik balik sekolah... :D

Weeda said... BALAS

@Haa Fakihah

ur welcome..

Haa Fakihah said... BALAS

@ardinihumaira : WOW! OK DNI! nti papehal ha inform!.

aanie said... BALAS

tu la, xsuka sgt kuar lagu2 tu...tiap kali refresh, dia repeat blk lagu tu..adeih..

huhu..xbleh center kan ayat ek...hohoho....

Redbloodsnow said... BALAS

YUP...Setuju dgn ape yg ditulis dlm entry nih.

#1 - Yg nih sgttt setuju. rase nk pekak tinga...hahahaha :D coz zie selalunya blogwalking curi². x ke kantoi tetiba ade lagu mengiyau? hehe


#2 - a'ah tuh la kan. some peoples nih kan. x phm bhs taw. lg x suke, lg dia nk bertenggek. Zie gelar manusia kayak ginie, manusiyal lalat.

#3 - nasib baik Zie nyer entry sume pendek² so no hal kan kan ^_^ Ngeee


#4 - HAAAAA..nih 100% setuju. pnggunaan widget yg x perlu cantik mmg cantik...tp kejung weh blog kau nk loading weh uols.. sudahnya, mim alif lam sin Zie nk nyinggah lg..hehe


#5 - haaa singkatan ayat dlm bhs alientuh sgttttt lg anonying taukkk. dan dan lg zie nih dtg dr negeri yg bhs x same ngan uols. rase nk pengsan taw nk pahamkan ape yg ditulis. kang zie meroyan, zie tulis blog dlm bhs swk kang..baru nangis uols x paham...haha


ceaaa....rajin je zie ngomen setiap list tuh ah..hehe

Cik Puan Bunga said... BALAS

Haaa betulllllll! Part yang singkatan perkataan tu mmg tak setuju 400%!Pening kepala baca. adoi!

Haa Fakihah said... BALAS

@aanie : kalo center kn seme boleh bikin pening. hehe.

Haa Fakihah said... BALAS

@Redbloodsnow : hahahah amboii zie panjangnye komen! dh mcm pengkritik AF dh. betul2 zie, seme ulasan zie ha sokong!

Haa Fakihah said... BALAS

@Cik Puan Bunga : kalo ade yg phm tu xpela. ni yg xphm aduyaii poning. hehe.

Myaby said... BALAS

auwwwwwwww

kitew rasew nak bagi makan kaki jewww kat org yang tuleshhhh macammmm niewwww

kahkahkah

Haa Fakihah said... BALAS

@Myaby: hewhewhew! hahaha.

CIK CIRA said... BALAS

setuju sgt...lebey2 lagi tentang guna singkatan tu ^_^

mcjust.lol said... BALAS

haha tgk la blog ejah. kan takde semua ni? :p

Haa Fakihah said... BALAS

@CIK CIRA : tula kan. terlebih guna sgt xleh nk bace.

Haa Fakihah said... BALAS

@mcjust.lol : ok aku tau. hahaha.

Penggoreng said... BALAS

gud advice!!! great..

Haa Fakihah said... BALAS

@Penggoreng : thnxsss. kredit to weeda. :D

Nak saya terjah?