My second baby week progress.

pregnancy due date

Wednesday, January 5, 2011

Baby kecik dah besar

Pejam celik pejam celik dah nak masuk 2 tahun dah anak bujang aku. Rase macam baru je lahirkan dia 4 Mac 2009. Sekarang dia dah pandai cakap, dah pandai ngomel2, dah pandai merajuk (letak muke kat dinding tanak cakap ngan orang). Dahtu plk kalo orang wat taktau dia merajuk, dia pon cakap la, "afffiyy merajuk ni..." 

Bab dress up pulak dah pandai nak pakai baju macam papa. Kalo papa pakai kemeja, dia sebok la mintak baju dia yang butang butang katenye. Kalo papa pakai jersi, sebok la dia mintak nak baju ball dia. Papa pakai sluar jeans, dia nak la slua smart dia (sluar jeans). Dahtu pulak t-shirt wat pakai kat umah pon nak yang ade gambar ball je. Kalo takde ball memang liat nak pakai. Kalo tengok bola, memang terliur macam nampak makanan je. Siap telan2 air liur. 

Lagu pulak minat maher zain je dua tiga menjak ni. "mama nak lagu kakakakawwah....." (Barakallah). "Mama nak lagu isyakkyawwah..." (Insyaallah). Siap nyanyi2 lagi ikut irama dia sendiri. Dulu dia suka lagu baik tayang tayang (Baik baik Sayang) Wali Band tu. Ngee suke2 je wat tajuk sendiri ye!

Aku pun dah start bagi dia susu Anmum. Before dis bagi dutch lady, tapi aku stop kan sebab gigi yapie jadi reput la. Nak kate tak gosok gigi, memang gosok je. Senang je nak gosok gigi dia sebab pakai berus gigi baby yang sumbat kat jari kite tuh. Maybe sebab banyak keladak kot. Botol susu pon lekat banyak keladaknye. Coklat gula2 seme memang tak makan la. Papa dia pantau. Kalo bulan ni dah makan, aa bulan depan la baru jumpe coklat ye! Pastu aku tukar Dumex. Aaa start minum Dumex gigi dia semakin ok la. Sekarang bagi Anmum. Anak sorang boleh la ye bagi Anmum. Tu pon kalo tersesak duit, menyasau jugak g carik Dumex balik. Hehe.

Abaikan botol susu yang kelabu tu ye!
Yapiee baru abes menyusu terus aku sambar nak snap pic. :D

Botol susu pulak, dah start pakai yang tu bulan Jan 2010. Dah tanak tukar2 dah. Beli botol baru cantek baek punye kau memang debomm pon dia tanak. Nak yang buruk jugak. Aritu dah try bagi tapi dia cakap "ehh bukanlahh.." Dia tau bukan botol dia. Dahtu cemane. Mama nye naek hantu tengok botol susu comei2. Dah beli dia tanak. Simpan untuk 'adik yapiee' pulak la kalo camtuh. Ngee. Insyaallah kalo ade rezeki lagi 2tahun ye! :P

Aaa ini la gerangan anak bujang hamba. :)

opss! mama tumpang glemer. :P

time neh maen tak hengat! las2 tertido sendirik.

auchh! kontrol macho ler pulak. :D

hah! mcm ni lah dia suka. nak smart2. :)

Sayang anak mama. Belum bersedia nak bagi adik untuk Yapiee. Takot yapie kurem kaseh sayang pulak. Hehe. Tunggu yapie sekolah la dulu. Aaa lagi satu, yapiee ni bila nampak lembu banyak2 tepi jalan, dia pon cakap sambil tunjuk2 "tu mama dia, papa dia, nenek dia, adik dia, abang diaa.. " :)

p/s : hamboi puji melangit anak kau ye! dah kalo bukan aku, sape lg. :P


26 komentar:

Aya^Yaya said... BALAS

kim sale ko yapieyy tu..
oyap auntie oyap,smart jetak yapieyy
ehehehe

Haa Fakihah said... BALAS

@Aya^Yaya : ahahaha ok2 auntie yaya.

natashacherahim said... BALAS

hehehe...sebijikk muka awk haa

Haa Fakihah said... BALAS

@natashacherahim : ehee awk jh hk sokmo oyk po muko sy. ore laen nyo oyk po muko papa dio jah. hehe.

Redbloodsnow said... BALAS

haa cyunk. ur face iras² blogger famos amos kak Viruspadu la a lil bit. tahu x kak VP? www.viruspadu.com

hehe :) pi terjah klo x caye

Haa Fakihah said... BALAS

@Redbloodsnow : hah yeke ziee?? hehe thnxs for ur info yunkkkk. :D nti ha terjah. :D

kak ina kl (1) said... BALAS

nantikan dia kata...nak adik lagi boleh tak?

ooo memey tu tak malunya duk serumah dgn norman..kang kena tangkap lagi selagi baru termalu

Haa Fakihah said... BALAS

@kak ina kl (1) : hehe belumm nak adik ag. :D oo amboi akk senang je post komen kat sni je psl memey. hahaha. thnxs kak!

Enna Banana said... BALAS

enna sayang anak mama jugak!! hahaha, comel je kan dia >.<

Haa Fakihah said... BALAS

@Enna Banana : comei sgt3. hehe :D

ardinihumaira said... BALAS

dah besau ni.. sket lagi sekolah la dia... :D bila dni nak kawen ni.. uhuuu nak baby gak

Haa Fakihah said... BALAS

@ardinihumaira : x sbr nk tgk dia sekolah. :D

eelobor said... BALAS

beza berapa bulan jer ngn si muaz (anak saya).

kt gmbr tuh sama ngn mak dia

Haa Fakihah said... BALAS

@eelobor : oo ea? hehe kire sebaya la kan. :) thnxs.

Mr. Swift said... BALAS

Hello! Singgah sini lepak-lepak jap tadi dan ohh polo anda!
Btw lawa blog and happy blogging! And happy new year! :)

Psst : Lelaki Bersuara Emas Jadi MrBean!

Haa Fakihah said... BALAS

@Mr. Swift : thnxSss. nti sy kunjung balas k. :DD

Woofer Storm said... BALAS

comelnya anak akak ni..heheee

Haa Fakihah said... BALAS

@Woofer Storm : hee tenkiuu dik. :)

... said... BALAS

as salam..
wahh..anak akak..mukanya iras2 akak ;)
kalau kembar kelak, alhamdulillah ;)

Haa Fakihah said... BALAS

@... : hee tenkiuuuu.

Nasuha Salleh said... BALAS

comelnye part merajuk tu..
hehe =p
moge mmbesar mnjd ank soleh.amiin

ummi_khalish said... BALAS

aslmkm...smart ank bujang...senyumannya manis...grm tgk...:-) slm ukhuwah.

Haa Fakihah said... BALAS

@Nasuha Salleh : thnxs nasuha. aminnn. :)

Haa Fakihah said... BALAS

@ummi_khalish : salam ukhuwah. :)

Zana said... BALAS

tahniah..anak teruna dah..:)

Haa Fakihah said... BALAS

@Zana: ehee tenkiuuu.

Nak saya terjah?